Ecet és tojássárgája: avagy történelmi samponok
A hajmosás és "nemmosás" története
Azt illetően, hogy napjainkban mi az egészséges gyakorisága a hajmosásnak, megoszlanak a vélemények, de általában heti kettőben állapítják meg a szakemberek. Aztán persze típus függő, hogy ettől gyakoribb vagy ritkább tisztítást igényel-e hajkoronánk. Én magam volt, hogy másnaponta mostam hajzatomat, de elszántsággal - no és szárazsamponok tömkelegével - sikerült átszoktatnom heti kettőre. Akkoriban elképzelni sem tudtam (ahogyan igazából ma sem), hogyan bírták ki például a viktoriánus idők asszonyai a kéthetente való hajmosást, vagy főleg a rokokó idők hölgyei, akiknél jó esetben havonta került sor eme szépségápolási rituáléra. És mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy olyankor mégis mit használtak sampon és kondicionáló helyett. Ennek jártam utána ebben a bejegyzésben.Egyiptom. Mind oly sok, már boncolgatott téma itt a Rizsporos Hétköznapokon, a hajápolás is az ókorig nyúlik vissza. Nagyjából i.e. 4000-től egészen i.e. 1500-ig igen változatos receptúrák és praktikák maradtak fent az egyiptomi hajmosási szokásokat illetően. Tisztításhoz leggyakrabban meleg víz és különféle citrusok levét alkalmazták, ami hatásosan tisztította meg a hajat a zsírtól. Ezután méhviasszal kezelve hagyták a bőségesen rendelkezésre álló napfényben megszáradni a hajat, ami a viasztól fényes és puha tapintású is lett.
Érdekesség, hogy kopaszság ellen káposztalevelek és görögszénamag keverékét javasolták, míg színezőanyagként hennát, illetve a bika felforralt vérét is használták, abban a meggyőződésben, hogy az állat sötét színe „átköltözik” a hajszálakba. I.e. 1500 körül aztán megváltoztak a hajápolási szokások, a korabeli „kleopátra-frizurát” ugyanis parókák jelentették (a lenti jelenet az említett uralkodónőt e téren roppant korhű módon bemutató Róma című sorozatból való). A hajat a paróka alatt egyre ritkábban mosták, ezért rövidre vágták, végül pedig a fejtetőt kopaszra borotválták...
Indiában ugyancsak mélyen gyökerező hagyományai vannak a hajápolásnak, ennek egyik legékesebb bizonyítéka maga a sampon szó, ami indiai eredetű: a hindi chāmpo a szanszkrit chapayati szóból ered, ami nagyjából annyit tesz, nyomni vagy gyúrni. Indiában régtől kezdve a hajmosás alapvető kelléke az ún. spandius fa (más néven mosódiófa vagy szappanfa) termése és az amla, azaz indiai köszméte keverékéből álló massza. Míg előbbi a tisztaság, addig utóbbi a könnyen kezelhető és fényes, puha haj záloga
Ezt a keveréket hozta el magával 1814-ben Európába Dean Mahomed utazó, orvos és vállalkozó, aki angol feleségével az oldalán igyekezett meghonosítani Angliában a champooi ("shampooing") szokását. De ne szaladjunk ennyire előre. Itt van még előttünk a sötétnek nevezett középkor, amikor is a közhiedelemmel ellentétben a fürdés élvezetének legalább hetente hódoltak az emberek. Hajmosásra ennél valamivel ritkábban került sor, tekintve, hogy a hölgyek haját rendre főkötő, fátyol, fityula vagy egyéb fejfedő takarta. Mikor azonban szükségessé vált a haj megtisztítása, ehhez jobbára ugyancsak zsíroldó hatású ecetet használtak, némi rozmaringgal keverve a jóillat érdekében.
A hajápolás valódi sötét középkora a 18. századdal köszöntött be. Rizsporos paróka, ugyebár ismerősen cseng a szó… Érdekesség azonban, hogy parókát főleg az urak hordtak, a rokokó idők hölgyei saját hajukból készítették el a kor divatos frizuráit, például a lent balra látható tête de moutont (vagyis bárányfej frizurát) vagy a Marie Antoinette korára jellemző pouffal, azaz egy kitömött kis párnával megtámogatott hajépítményt (persze ez utóbbihoz már póthajat is használtak). De ha a paróka nem is, a rizspor – legalábbis az előkelőség körében – valóban az egyik alapvető szépségápolási cikknek számított. Ez volt ugyanis a kor „szárazsamponja”. Bár az elnevezés pontosításra szorul: minthogy a rizs nem volt éppen olcsó élelmiszer, főleg búzakeményítőt használtak, amit az állati faggyúval ragacsossá tett hajra fújtatóval vagy a szemcséket egy legyezővel terelgetve hordtak fel. Ezt nevezték pomádénak. (További érdekességek a témában ebben a korábbi bejegyzésben olvashatóak. Többek közt az is kiderül belőle, hogy miért lett a pomádé okán a „bepúderezem az orrom” fordulat a „kimegyek a mosdóba” eufemisztikus változata.) Amikor pedig a pomádéval kezelt hajból elkészültek a grandiózus frizurák, a 18. század második felének hölgyei inkább aludtak ülve, semhogy lebontsák azt, így gyakran egy egész héten át sikerült épen megőrizniük. Mondani sem kell, hogy e hajkoronák kedvenc tartózkodási helyeivé váltak a bolháknak és egyéb élősködőknek. Létezik egy anekdota is, miszerint egy hercegnő fürtjei közül egyszer egy döglött egér is az asztalra pottyant vacsora közben.A 19. század beköszöntével aztán az orvostudomány újra kebelébe fogadta a fürdés intézményét, amit az orvosok bőségesen propagáltak is. Az 1800-as évek első felében divatos görögös fürtöket egyébként sem fedte többé rizspor. Ekkoriban a hajmosáshoz továbbra is kedvelt alapanyag maradt az ecet, de idővel lúg, illetve szappan is szolgált a haj megtisztításának céljára. Ez utóbbi, vagyis a szappan egészen ezen időkig luxuscikknek számított, de 1811-ben egy bizonyos Michel Eugene Chevreul szabadalmaztatott egy új szappankészítési metódust (aminek köze van a glicerin és az állati zsiradékok közötti kémiai kapcsolat megfejtéséhez, de ennek boncolgatásába gyér, vagy még inkább, nem létező kémiai ismereteimmel nem fognék bele. Ezt meghagyom egy szappanos-bejegyzéshez…:)).
A század vége felé, a viktoriánus és Eduard-korabeli hölgyek már hetente, a kevésbé zsírosodásra hajlamos hajjal megáldottak esetleg kéthetente mostak hajat. Hogy ennél nem vállalkoztak gyakrabban erre az akkoriban még mindig igen körülményes rituáléra, megérthető, ha a kor divatos, derékig érő hajkoronáira gondolunk. A szappan továbbra is gyakran szerepel a kor „samponreceptjeiben”. Hölgyeknek szóló háztartási kézikönyvek és női magazinok hasábjain meleg vízben feloldott szappanreszeléket javasoltak összekeverni rozmaringgal, levendulával vagy más illatos fűszernövényekkel. Meglepő módon a tojássárgája is a századforduló egy népszerű „samponjának” számított. Az 1986-os The Woman’s Own Book of Toilet Secrets című kiadvány például búzakorpa, víz és egy tojás sárgájának az elegyét javasolja hajmosáshoz.
Az 1930-as évekkel eljött a samponforradalom. Hans Schwarzkopf 1927-ben szabadalmaztatta az első folyékony sampont, ami azonban hatóanyagaiban eleinte nem sokban különbözött a szappanok összetevőitől. Ma ismert formájában először - ugyancsak az 1930-as években - a Procter&Gamble dobta piacra Drene elnevezésű szintetikus, folyékony samponját. A hajmosás eme szabadalomnak - no és persze a hajszárító megjelenésének – hála, sokkal egyszerűbb műveletté, és így egyre gyakoribbá vált. Ennek ellenére még az ’50-es években is készültek olyan, hölgyeknek szóló szépségápolási oktatófilmek, amelyek a szappant, az ecetet és a citromlevet javasolták hajmosáshoz alkalmazni.