2016. szeptember 06. - Budai Lotti
Beszédes legyezők

Beszédes legyezők

Avagy egy női kiegészítő a szerelem szolgálatában

Ma, a Facebook, Snapchat és egyéb kommunikációs felületek világában, nem bonyolult dolog diszkréten kapcsolatba lépni kiszemeltünkkel. Ám a régmúlt időkben, mikor az udvarlás szigorú szabályok szerint zajlott, s mikor sasszemű gardedámok lesték az illetlen pillantásokat váltó fiatalokat, jó szolgálatot tehetett a századokon keresztül használt női fegyver: a legyező.

A XVII-XVIII. századokban, legalábbis elméletben, csak a jegyesek számára volt engedélyezett a levelezés, míg az ilyen kapcsolatban nem álló fiatalok, legfeljebb titkos üzenteket tudtak váltani egymással. Erre azonban igen változatos módszereket fejlesztettek ki: a hagyományos levelezésen kívül a hölgyek például legyezőikkel is üzenhettek szívük választottjának.

 alexander_roslin_the_lady_with_the_veil_the_artist_s_wife_google_art_project.jpg

Kérdés ugyebár, miféle mondanivalót lehetett kifejezni egy legyező segítségével? Néhány példa a számtalan titkosított üzenetből:

Ujjheggyel érinteni az összecsukott legyezőt: „Beszélnünk kell.”

Jobb kézzel az arc előtt tartani a kinyitott legyezőt: „Kövess!”

Jobb kézzel elhúzni arcunk előtt a nyitott legyezőt: „Szeretlek!”

Végig húzni kezünk a csukott legyezőn: „Gyűlöllek”!

Jobb kézzel a jobb archoz érinteni a csukott legyezőt: „Igen.”

Jobb kézzel a bal archoz érinteni a csukott legyezőt: „Nem.”

És a személyes kedvencem:

Leejteni a legyezőt: „Legyünk inkább csak barátok.”

1024px-a_reclining_lady_with_a_fan_by_eleuterio_pagliani_1826-1903_1.jpg

Ezt az előbbi kis „szótárt” már a XIX. században állította össze Pierre Duvelleroy, párizsi legyezőkészítő, ugyanakkor bizonyos források utalnak arra, hogy már a korábbi századokban is használták a legyezőt kommunikációs eszközként. Például A Gentlman’s Magazine egy 1740-es számából, értesülhetünk a társasági körökben divatos ”beszélő legyezőről”, melynek segítségével a teljes ABC-t le lehetett morzézni öt különböző mozdulat segítségével. Ezek a mozdulatok az alábbiak voltak:

  1. Bal kézzel mozgatni a legyezőt
  2. Jobb kézzel mozgatni a legyezőt
  3. Dekoltázshoz emelni a legyezőt
  4. Ajkakhoz érinteni a legyezőt
  5. Homlokhoz érinteni a legyezőt

Az ABC betűit öt csoportra bontották, s egy betűt két mozdulattal kellett kódolni: az első mozdulat a betűcsoportot, a második mozdulat a betű csoportban elfoglalt helyét jelölte. Például a „D” betűhöz a bal kézzel meglegyeztük magunkat (első csoport), majd megérintettük a legyezővel az ajkunkat (jelezve hogy az első csoport negyedik betűjéről van szó).

Történészek ma már megkérdőjelezik a legyezőnyelv létezését, mondván, hogy az csupán a rokokó korszak utólagos romatizálásából ered. Emellett logikusan merül fel a kérdés: hogy lehetett a legyezőnyelv titkos, ha a mozdulatok jelentését mindenki ismerte? Ugyanakkor a Gentelman’s Magaznie-on kívül más források is utalnak arra, hogy igenis használták a legyezőt kommunikációs eszközként. Például a The Spectator 1711-es számában közölt egy szatirikus írást, melyben egy akadémiát javasol felállítani a legyezőjükkel üzengetni kívánó hölgyeknek, ahol ezt a speciális nyelvet el lehet sajátítani. Illetve Madame Stael, a forradalom és Napóleon korának lelkes levél és memoárírója is említést tesz a különböző legyezőmozdulatok mögöttes jelentéseiről, bár ő inkább csak mint pillanatnyi érzelmek és kedélyállapotok kifejezőjeként emlegeti őket.

Szerintem viszont érdemes hinnünk a legyezőnyelv egykori létezésében, legalább azért, mert mókás elképzelni, amint egy hölgy, aki csak egy szemtelen legyet akart legyezőjével elhessegetni a színházi nézőtéren, véletlenségből egyszerre hat embernek vallott szerelmet, éppúgy kínos helyzetbe hozva magát, mint amikor mi küldjük el véletlenségből rajongásunk tárgyának azt az üzentet, melyben a barátnőnknek éppen róla áradozunk…

(Egyébként a bejegyzés írása során a legyezőről, mint tárgyról is annyi érdekességet tudtam meg, hogy a későbbiekben egy külön posztot szentelek ennek a kiegészítőnek.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rizsporoshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr2710407304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása