2016. szeptember 08. - Budai Lotti
Babonák és hiedelmek

Babonák és hiedelmek

Pogány szokások, keresztény kultuszok

Az, hogy a régi idők – különösen a felvilágosodást megelőző korok - embereinek hétköznapjai át voltak itatva babonákkal és hiedelmekkel, közismert tény. Hajlamosak vagyunk erre csak legyinteni, mondván, szegény tudatlan népség… Tekintve, hogy a XVII. századi Európa lakosságának nagy része lényegében analfabéta volt, ebben van is valami, ám néha érdemes elképzelni, hogyan is látta a világot egy akkori átlagember. Számomra legalábbis hátborzongató belegondolni, hogyan élhette meg a leghétköznapibb jelenséget egy 3-400 évvel ezelőtt született, átlagos, vidéki parasztasszony.kirch-comet.jpg

Mindaz, ami ma számunkra tudományosan megmagyarázható ok-okozati folyamat, a kora újkor emberének kiszámíthatatlan, ijesztő, természetfölötti jelenségnek tűnhetett. Például ma már tudjuk, milyen légköri jelenségek, frontok, ciklonok állnak egy-egy nyári vihar mögött, míg az 1600-as években egy egyszerű, kunyhója előtt üldögélő néne csak azt látta, hogy a rekkenő kánikula dacára egyszer csak jég darabok kezdenek potyogni az égből… Ma már ismerjük a földkéreglemezek mozgásának természetét, s szeizmológiai kutatások is a földrengések pontosabb előjelzésére törekednek. De milyen rémísztő lehetett ennek az asszonynak, mikor a föld, melyen egész életét leélte, egyszer csak megindult alatta?! És olyasmiről, hogy napfogyatkozás, sarki fény még nem is beszéltünk.

 A 16-17. század emberének a természeti csapások, a rossz termés, a terméketlenség és a betegségek legtöbbje valamilyen isteni büntetés, esetleg rontás következménye. Így aztán érthető, hogy a kor embere mindezek elkerülésére egyedül természetfölötti megoldást tudott elképzelni. Bőséges termés és gyermekáldás, szerelem és jó szerencse: valamennyinek a biztosítására szolgált valamilyen szokás vagy rítus. Íme néhány, az 1600-as évek Franciaországának babonáit összefoglaló gyűjteményből:

- virágvasárnapkor a termőföldbe megszentelt ágakat kell dugni, hogy boszorkány ne ronthassa meg a termést

- fiatal lányok számára vízből, borból és frissen eltemetett halott csontjából készített bájital hozza el a szerelmet

- menyasszonyok házasságkötés előtt kerüljék a szüzekkel, terhes nőkkel, barátokkal, félszeműekkel és kígyókkal való találkozást… (ergo: lehetőleg a házból se tegyék ki a lábukat…)

- csütörtöki esküvő esetén a vőlegény számítson rá, hogy felszarvazzák

- terhes nő ne lássa, ha a pap felköti a miseing övét, mert a gyerek köldökzsinórral a nyakán születik

- a gyermek hamarabb megszületik, ha a nő férje harisnyájában alszik

- ha egy gyermek halva született, a koporsóját az ablakon kellett kiadni, különben ha az anya áthalad az ajtón, csak halott gyermekeket fog a világra hozni

- ha pedig a férjnek van problémája a házassági kötelességek teljesítésével, úgy vizeljen annak a templomnak a kulcslyukába, ahol házasságot kötött… Komolyan.

Ezeket a félig-meddig pogánykorból visszamaradt hiedelmeket az egyház persze igyekezett visszaszorítani, a legtöbb falusi plébános azonban szemet hunyt gyakorlásuk felett. Számos baboságnak beillő hiedelem kötődött természetesen a szentekhez és az ereklyékhez is: A Notre Dame de la Daudrade Fekete Madonnája, a Tours vidéki Szent Génitour vagy  Bretagne-i Szent Miril kegyhelyei népszerű zarándokhely volt a gyermekáldásra vágyó asszonyok körében, a Karácsonykor osztott Szent ostya egy darabkája egész évben védett a veszett kutya harapásától, Szent Iván napján háromszor körbejárva a tüzet és keresztet vetve kivédhető volt a vesebaj és a fejfájás.

 francois-joseph-navez-xx-pilgrimage-in-the-roman-campagna.jpg

Számos, ma is élő babona tekint vissza sok száz éves múltra: az, hogy a tükör összetörése hét év balszerencsét okoz, oda vezethető vissza, hogy a kézi tükrök megjelenésekor ezek az eszközök még rettentessen drágák voltak, s ezzel ijesztgették a cselédeket, hogy jobban vigyázzanak az értékes tárgyakra. Ami a macskákat és a velük összefüggésbe hozott boszorkányságot illeti, nehéz megmondani, honnan ered az irántuk táplált évezredes ellenszenv. Egyes nézetek szerint az Ókori Rómában betöltött szerepükkel magyarázható: a szabadság, a szexualitás és a luxus megtestesítőinek számítottak akkoriban, azaz mindazt jelképezték, amit a megerősödő keresztény egyház ellenezhetett. Illetve a rómaiak Diána, a vadászat és termékenység istennőjével is összefüggésbe hozták a macskát, csakhogy ez az istenség a boszorkányok "ősanyjának" számított a keresztények szemében. Persze nem mindenhol viszolyogtak ezektől a szőrös jószágoktól. A macskákat övező ellenérzések például csak a kontinentális Európára voltak jellemzőek, Angliában kifejezetten szerencsehozó állatoknak tartották őket. I. Károly angol király kedvence például egy koromfekete cicus volt, s mikor szegény elpusztult, a király úgy sóhajtott fel, hogy ezzel vége a jószerencséjének. A legenda szerint másnap fogták perbe árulás vádjával, melynek végeredményeként kivégezték… A tengerészek is szerencsének tartották, ha hajójukra bevette magát egy macska, különösen ha fekete: egyrészt védelmet jelentett a rágcsálók, különösen a patkányok elszaporodása ellen, másrészt mágikus tulajdonságokkal ruházták fel az állatot, ami megvédi a hajót a rá leselkedő veszélyek közt. (A brit hadihajókon egészen 1975-ig szolgáltak macskák, akiket végül egészségügyi okokból száműztek a fedélzetről. A „ship cat”-ek azonban egészen addig kivételes megbecsülésnek örvendtek a brit haditengerészet berkeiben, a HMS Amethyst Simon névre hallgató macskája még háborús érdemérmet is szerzett 1949-ben. )

640.jpg

Természetesen a legtöbb babonaság mára már kikopott a köztudatból, ám némelyek napjainkig igen makacsul tartják magukat. Hisz legyünk őszinték: melyikünknek nem szorul össze még mindig a gyomra, ha ripityára töri a tükrét?

A bejegyzés trackback címe:

https://rizsporoshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr9311670034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása