2016. december 23. - Budai Lotti
Bizarr karácsonyi képeslapok a múltból

Bizarr karácsonyi képeslapok a múltból

Döglött béka, lincselő verebek és egy ijesztő Mikulás

Az első karácsonyi képeslap 1843-as feladása után rögvest népszerű szokássá vált ily módon üdvözletünket és jókívánságainkat küldeni szeretteinknek, s a karácsonyi lapok hamar ellepték a piacot. Csakhogy ezeknek az első ünnepi üdvözlőlapoknak a képi világa még igencsak változatosnak mondható... Úgy tűnik a viktoriánus üdvözlaprajzolók még nem voltak tisztában bizonyos alapvető szabályokkal. Ilyen például, hogy ne hozzuk rá a frászt a címzettre horrorisztikus, kígyónyelvű krampusszal, ne kívánjunk "Boldog Karácsonyt!" döglött állatok képével, ja, és hogy a gyilkosság csöppet sem illik az adventi hangulathoz... vagy hogy egyszerűen csak legyen a képeslap értelmezhető. Karácsonyi ajándékként fogadjátok szeretettel, az alábbi kis gyűjteményt a történelem legbizarrabb karácsonyi üdvözlőlapjaiból. 

1. Bemelegítésnek itt egy enyhébb darab: antropomorf madárasszony és a fazékból kiugró gesztenyefej esete. (Ez az egyetlen kép, aminek úgy ahogy rájöttem az értelmére: az angolok valamiért gyakran kötik a karácsonyt a fecskékhez, a gesztenyefej pedig egy karácsonyi puding, a jelenetnek pedig Dickens egyik karácsonyi meséjéhez lehet köze, amiben a karácsonyi puding a rézfazékban énekel.)birdwomanchristmas-pudding_1.jpg2. Tehát, az angolok fecskével kívánnak boldog karácsonyt. Rendben, de miért kell őket megölni?!5425434_orig.jpg

3. Mi sem lehetne jobb közvetítője az újévi jókívánságoknak, mint egy rémisztő, gigantikus burgonyaember, csizmában és piros selyemernyővel.3811567.jpg4. Ezt értem!  A feladó bizonyára így kívánta jelezni, hogy karácsonyra a "Mevdekeringő: riszkmedzsment a szoftver projektekben" című örökzöldet szeretné ajándékba...80461988.jpg 5. A történelem legijesztőbb Mikulása.enhanced-buzz-27011-1387224261-12.jpg6. Megint fecskék, ezuttal lincshangulatban...victorianxmas04-768x569.jpg7. Miért? Miért?! Miért béka? Miért békagyilkosság? És mi köze ennek a karácsonyhoz?7433204_orig.jpg8. Itt azt hiszem, lesz valami sztori... "Lady Chatterley hóembere"?chrstmassnowman.jpg9. Rendetlen a gyermeke? Ne a virgáccsal, ezzel a képeslappal ösztökélje jó magavisleletre! Rémálom garantált!victorianxmas13-768x764.jpg9. Pardonnez-moi?haeckelchristmas_1.jpg10.Ööööö.... Itt mi történik?xmasvictorian13.jpg11. Erős induló az Értelmezhetetlen kategóriában.xmasvictorian08.jpg10+1. És! Az Értelmezhetetlen kategória győztese: xmasvictorian12-1.jpg

Boldog Karácsonyt minden kedves Olvasómnak!:)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rizsporoshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr6712014958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.12.25. 11:39:44

@csentecsa: mire gondolsz? nálunk is véletlenül hasonló poszt került ki...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.12.25. 11:42:31

ja és a második képen vörösbegy látható a harmadikon pedig cékla. mindkettő kapcsolódott valahogy a karácsonyhoz a britek nyakatekert módján :)
süti beállítások módosítása