2016. szeptember 30. - Budai Lotti
A fogamzásgátlás története II.

A fogamzásgátlás története II.

Az óvszer és a tudatos családtervezés eljövetele

A fogamzásgátlás legősibb módszereiről A fogamzásgátlás története I. című bejegyzésben olvashattatok, melyben megismerkedtünk a letűnt idők családtervezésének néhány leleményes és hatásos, illetve néhány babonás vagy kifejezetten… elborzasztó eljárásával is. Most a Római Birodalom bukása és a reneszánsz kor közötti időszakot átugorva (mely időszakból nem sok témába vágó írásos vagy tárgyi emlék maradt fent) vesszük fel újra a fonalat, hogy betekintést nyerjünk az óvszer történetébe és a tudatos családtervezés beköszöntének körülményeibe.

lepicieleverfanchon_1.jpg

Az 1400-as évekig nem sok olyan fogamzásgátló módszer létezett, melynek alkalmazása ne a nőkre hárult volna… Leszámítva természetesen a coitus interruptus-t, mely széles körben alkalmazott, de az egyház által szigorúan elítélt gyakorlatnak számított. A férfiakra háruló másik elterjedt fogamzásgátlási módszer a különböző anyagokból készült óvszerek használata volt. A történészek egyetértenek abban, hogy állati bélből, hal úszóhólyagjából vagy vászonból készült kondomokat használtak az ókori rómaiak is, még ha ennek tárgyi vagy írásos bizonyítékai nem is maradtak fent (a képen látható darab 1813-ból való).

condom_with_manual_from_1813.jpg

Legkorábban a XV. századtól találhatjuk meg írásos forrásokban is az eszköz leírását. A továbbra is állati belekből készült óvszer ekkoriban még többször használatos tárgy volt: használat után alaposan kiöblítették, majd szépen elcsomagolták... Egyébként ezekben az időkben az óvszernek nem elsősorban a fogantatás megakadályozása volt a célja: a szifilisz 1494-es megjelenéséhez és az az elleni védekezéshez köthető. Egyébként a condom szó először 1666-ban tűnik fel a Lányok iskolája címet viselő regény és színdarab szövegében. Amolyan történelmi urbán legenda, hogy a condom II. Károly angol király orvosáról, Condom earljéről kapta nevét, de az ő létezésére nem utal semmiféle történelmi adat. Úgyhogy bármily jópofa is lenne, nem, a fogamzásgátlásnak nincs meg a maga Lord Sandwich-e…) A módszer legnagyobb támogatója állítólag maga Casanova volt, aki lelkiismeretesen tesztelte is az eszközt egy-egy pásztoróra előtt, ahogyan ezt az életrajzából származó metszet is megörökítette.

condoomgebruik_in_de_19e_eeuw.png

Igazán nagy népszerűségre azonban csak a gumiból készült óvszerek tettek; az első ilyen kondom 1855-ben készült el. A népszerűségre az első törvényhozói reakció a tiltás volt, amit főleg a születés szám csökkenésétől és a prostitúció előre törésétől való félelem szült. Írországot leszámítva, ezek az intézkedések nem sok eredményre vezettek, ám ott egészen 1970-ig(!) érvényben maradt az óvszerek gyártását és kereskedelmét tiltó törvény.

A felvilágosodással a tudatos családterveséhez vezető út is megnyílt: már az 1798-as évben olvashatunk Thomas Malthus gazdasági értekezésesben a népesség mesterséges úton való szabályozásának fontosságáról. Az ipari forradalommal pedig a hatékony fogamzásgátlásra való igény csak fokozódott: míg a földművelésből élő társadalmakban - elveben - akárhány gyermeknek juthatott hely a családban, addigra a városokban összezsúfolódott munkások számára már a kisebb család volt a kívánatos. A szüfrazsett mozgalmak ugyancsak magukénak érezték a kérdés fontosságát: ők elsősorban a nők által kontrolálható módszereket népszerűsítették, mint a pesszárium vagy a különböző zselék. Az ő tevekénységüket is sokáig igyekeztek törvényileg ellehetetleníteni, de a fejlődés ezen a téren sem volt megállítható. Példának okáért Mary Stopes könyve, a Married Love or Love in Marriage, 1918-ban jelent meg, s hihetetlen népszerűségre tett szert a korabeli Angliában. A mű forradalmian közelítette meg a házasélet kérédsét ugyanis nemcsak a fogamzásgátlás, de a kelégítő szexuális együttlétek kulcsát is igyekezett az olvasó kezébe adni... Mary Stopes könyvét hasonló, felvilágosító jellegű kiadványok követték Londonban pedig az első születésszabályozó klinika is megnyitotta kapuit 1921-ben.

early-19th-c-form-of-birth-control_newsweek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rizsporoshetkoznapok.blog.hu/api/trackback/id/tr7211671402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weirdo 2016.10.02. 12:17:09

Ez a kopoltyú tuti? Láttál már kopoltyút? Halhólyag lesz az:)

Budai Lotti 2016.10.02. 16:19:34

@weirdo: Szerencsére nem láttam még kopoltyút, és nem is vagyok otthon a halak anatómiájában, úgy hittem a kettő ugyanaz.:) Az észrevételt köszönöm, a hibát kijavítottam.

lpburny2015 2016.10.03. 00:59:12

@Budai Lotti: huha, tanultal te biologiat?? A kopoltyu a vizi allatok legzoszerve, a tudo vizalatti megfeleloje.. az uszoholyag meg arra szolgal, hogy a hal fel-le tudjon emelkedni a vizben, a tengeralattjarok is eszerint mukodnek (balaszt tartaly).
süti beállítások módosítása